Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ -ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ- ΔΩΣΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ Σ’ ΕΝΑ ΖΩΟ. ΔΕΝ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ. ΑΠΛΑ ΚΑΝ’ ΤΟ !

Εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μια λέξη, είναι στάση ζωής και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.  Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά χωρίς ιδιοτέλεια.
Σ’ αυτή τη χώρα, ίσως ο εθελοντισμός να ακούγεται κάπως παράξενα γιατί δεν τον διδασκόμαστε, τουλάχιστον επισήμως! Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό είναι μία απλή αλλά ταυτόχρονα και σύνθετη διαδικασία. Προκύπτει γιατί έτυχε ή γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε μία δική μας εσωτερική ανάγκη ή επιθυμούμε την ενασχόλησή μας με συγκεκριμένους φορείς. Και κάποιες  άλλες φορές μπορεί να μας εμπνέει μια ομάδα εργασίας ή  μπορεί να θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι κοντινό ως προς τα ζώα.
Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρονται στην εθελοντική δράση για τα ζώα είναι:
- Υλική ενίσχυση με αναλώσιμα, όπως τροφές για σκύλους και γάτες, άμμος για γάτες, εμβόλια, αντιπαρασιτικά αλλά και απλά λουριά, χάπια αποπαρασίτωσης, αμπούλες, spray.
- Σπιτάκια και κλουβιά μεταφοράς για σκύλους και γάτες – καινούρια ή μεταχειρισμένα.
- Φάρμακα.
- Οικονομική αναδοχή αδέσποτου που φιλοξενείται σε πανσιόν (εικονική υιοθεσία), δηλαδή καταβολή μέρους ή όλου του κόστους τροφής και διαμονής σε πανσιόν, ή/και επίσκεψης κτηνιάτρου, σε συμφωνηθέντα χρονικά διαστήματα.
- Ενίσχυση με προσωπική εργασία από εθελοντές στον ελεύθερο χρόνο τους για μεταφορά ζώων από και προς τον κτηνίατρο και τις πανσιόν, ή για άλλες εργασίες. Εθελοντές με κατάλληλες γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν και σε τεχνικές εργασίες.
- Προσωρινή φιλοξενία αδέσποτου μέχρι να βρεθεί ανάδοχη ενδιαφερόμενη οικογένεια για υιοθεσία.
- Δωρεά αντικειμένων προς πώληση στα εορταστικά bazaar των Φιλοζωικών Σωματείων. 

ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !

Η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς είναι απόφαση ζωής, απόφαση συνειδητή μια δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής μας, η οποία θα μας δεσμεύσει για τα επόμενα 10-15 χρόνια και δεν μπορεί λοιπόν να είναι ένα στιγμιαίο δώρο εορτών. Μην πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο για να διδάξετε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο. Εάν το παιδί σας δεν είναι υπεύθυνο, το ζώο αλλά και το παιδί σας μπορεί να υποστούν βλάβη. Αντιθέτως, για υπεύθυνα παιδιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την επιβράβευση υπευθυνότητας.
Την κακή συνήθεια της αγοράς ζώων ως «δώρα» ειδικά τις ημέρες των γιορτών προωθούν κάθε είδους έμποροι, νόμιμοι και παράνομοι, σε υπαίθριες αγορές και σε καταστήματα. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, τα οποία μπορούμε να τα πετάξουμε, μόλις τα βαρεθούμε. Εξηγήστε τους με απλά λόγια, ότι όλα τα ζωάκια πεινούν, διψούν, πονούν, χρειάζονται το ζωτικό τους χώρο, διαθέτουν προσωπικότητα και έχουν ανάγκες όπως ακριβώς κι εμείς.
Και αν το παιδί σας πραγματικά επιμένει και θέλει να υιοθετήσετε ένα ζώο συντροφιάς τονίστε του, ότι το νέο μέλος της οικογένειας θα έρθει και θα μείνει για πολλά – πολλά χρόνια και όχι για όσο διαρκούν οι γιορτές!
Γι’ αυτό και όλοι πρέπει  να το σέβονται, να το φροντίζουν, να το αγαπούν, ακόμα και αν κάνει κάποια ζημιά, λερώσει, γαυγίσει ή νιαουρίσει. Θυμηθείτε, ότι υπάρχουν χιλιάδες ζωάκια σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, που θα σας προσφερθούν δωρεάν, αν πραγματικά θέλετε να αποκτήσετε έναν τετράποδο φίλο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αγοράσετε ένα ζώο, αφού τα καταφύγια, οι πανσιόν, τα κυνοκομεία και τα σπίτια των εθελοντών ασφυκτιούν από τα ζώα, που φιλοξενούνται εκεί. Αυτή είναι άλλωστε και η πραγματική έννοια της φιλοζωίας.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Άσκηση στα ζώα ...

Σύμφωνα με το Kennel Club του Ηνωμένου Βασιλείου ένα κουτάβι χρειάζεται πέντε λεπτά ήπιας δραστηριότητας έως δύο φορές την ημέρα για κάθε μήνα της ηλικίας του. Με άλλα λόγια, ένα 3 μηνών κουτάβι χρειάζεται 15 λεπτά άσκησης, ένα 4 μηνών 20 λεπτά και ούτω καθεξής. 
Τα κουτάβια σε μικρή ηλικία έχουν χαλαρές αρθρώσεις και όχι καλά ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα που να μπορεί να τα υποστηρίζει σε μεγάλες ή έντονες δραστηριότητες. 

Κίνδυνοι 
Σε μικρές ηλικίες είναι εύκολοι οι τραυματισμοί των οστών και των αρθρώσεων, ενώ επίσης ελλοχεύουν και προβλήματα με κληρονομικό, περιβαλλοντολογικό ή διατροφικό χαρακτήρα.

Τι μπορώ να κάνω για πρόληψη; 
Ζωάκια που έως την ηλικία των 3 μηνών ασκούνται σε μαλακό έδαφος και δεν ανεβαίνουν σκάλες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν δυσπλασία στα ισχία. Συνιστάται μέτρο στη δραστηριότητα (διαλείπουσες βόλτες μικρού μήκους και διάρκειας σε μαλακές επιφάνειες) και αποφυγή ανάβασης σκαλιών κατά την νεαρή ηλικία. Επίσης, να αποφεύγονται τα ψηλά άλματα για την προστασία των αρθρώσεων των ισχίων, ώμων, αγκώνων και της καταπόνησης της μέσης. 

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ...


Πολλές αποκρουστικές εικόνες με κείμενα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, αποδεικτικά πραγματικών περιστατικών θηριωδίας του ανθρώπου προς τα οικόσιτα αδέσποτα και
δεσποζόμενα ζώα στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.
Τα περισσότερα αδέσποτα ζώα, όπως καταμαρτυρούν στατιστικές φιλοζωϊκών σωματείων, είναι θύματα εγκατάλειψης δεσποζομένων από τους ιδιοκτήτες τους, που αδιαφορώντας (http://www.adespoto.gr/) τι θα απογίνουν, τα εγκαταλείπουν.
Όταν θέλουμε να βοηθήσουμε ένα ζωντανό ζωάκι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προσέγγισή του, διότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα φοβισμένο και ως εκ τούτου επιθετικό.

Η κακοποίηση των ζώων  διακρίνεται σε ενεργητική και παθητική

Δηλητηρίαση με φόλες
1.Μάθετε εάν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή και ενημερώστε την.
2.Ειδοποιήστε τα (τοπικά) ΜΜΕ και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά ελλοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνοι κυρίως για τα μικρά παιδιά.
3.Κάντε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Επίσκεψη στον κτηνίατρο ...

Ως ιδιοκτήτης ενός ζώου έχετε μία σημαντική ευθύνη: να πηγαίνετε το ζωάκι σας στον κτηνίατρο τακτικά και φυσικά να του κάνετε τα εμβόλια για να το προστατεύετε από μία σειρά επικίνδυνων ασθενειών... 
1.Προγραμματίστε και κλείστε ραντεβού 1 - 2 μέρες νωρίτερα. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας. Έτσι σέβεστε  τον κτηνίατρο και τους άλλους πελάτες, όπως θέλετε να σέβονται εσάς και τον χρόνο σας.
2.Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας το Βιβλιάριο υγείας του ζώου σας. Η ενημέρωση του βιβλιαρίου σε κάθε επίσκεψη σας είναι σημαντική για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.
3.Αν έχετε παραπάνω από ένα ζωάκι προς εξέταση, για την δική σας ευκολία, φέρτε μαζί σας κάποιο άτομο να σας βοηθήσει στον χειρισμό τους στον χώρο αναμονής ή και στην αίθουσα εξέτασης.
4.Δώστε στο ζωάκι σας την ευκαιρία να «ανακουφιστεί» πριν μπείτε στην αίθουσα αναμονής του κτηνιατρείου. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την πιθανότητα των «ατυχημάτων» που μπορεί να συμβούν σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως τα ζώα στρεσάρονται. Σε περίπτωση «ατυχήματος» καθαρίστε αμέσως και  διατηρείστε τον χώρο καθαρό.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ...

Τα μάτια κάθε ανθρώπου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του, και το ζώο του ο καθρέφτης του εαυτού του. Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι πεπεισμένοι πως το ζωάκι τους αγαπάει, τους καταλαβαίνει και τους δείχνει με κάθε τρόπο τα συναισθήματά του. Μπορεί να αποδειχθεί όμως αυτό επιστημονικά; Το μόνο που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί επιστημονικά είναι η ύπαρξη του φόβου και του πόνου στα ζώα, αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. 
Από το 350 π.Χ ο Αριστοτέλης είχε ήδη βρει αποδείξεις για την ύπαρξη συναισθημάτων στα ζώα. "Κάποια είναι ήρεμα και οκνηρά, όπως το βόδι. Άλλα είναι ευέξαπτα και άγρια, όπως το αγριογούρουνο", έγραψε στο "Περί ζώων ιστορίας". Όμως, για τα επόμενα χρόνια και μέχρι να ανακαλυφθεί η επιστήμη της ηθολογίας, το να αποδώσεις στα ζώα συμπεριφορές και συναισθήματα, θεωρείτο από πολλούς ανθρωπομορφισμός (=η απόδοση ανθρωπίνων χαρακτηριστικών σε ζώα, σε άψυχα αντικείμενα, κ.α.). 
Περί τα μέσα όμως του 19ου αιώνα, πολύς κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα ζώα. Ήταν η εποχή που ο Κάρολος Δαρβίνος ανέπτυξε τη θεωρία του πάνω στην εξέλιξη των ειδών και εξέδωσε το βιβλίο του «Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και στα ζώα» το 1872. Σε αυτό το βιβλίο αναφέρει πως τα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, νιώθουν τη χαρά και τον πόνο, την ευτυχία και τη δυστυχία. 

Κοινωνικοποίηση κατοικίδιου ...

Η υγιής σχέση του ζώου μας µε τους ανθρώπους, τα άλλα ζώα και το περιβάλλον είναι θέµα που μας αφορά άμεσα. Το σωστό είναι να ξεκινήσουμε από νωρίς. 
Η σωστή ανατροφή του πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και υπεύθυνα από την πρώτη κιόλας ηµέρα που το ζωάκι θα βρεθεί στο σπίτι µας, ώστε τελικά η συμβίωση μαζί του να μη γίνει μια δυσάρεστη για όλους εμπειρία. Από επιλογή μας έχουµε αναλάβει µια υποχρέωση και πρέπει να διαθέσουμε το χρόνο μας για να μεγαλώσει σωστά.
Φροντίζουμε να κάνουµε ό,τι κάνουµε και µε τα παιδιά µας: τα καθοδηγούµε, τα ενθαρρύνουµε, τα επιβραβεύουµε και βάζουμε όρια. Είµαστε «γονείς» με φιλική διάθεση. Έτσι αναπτύσσεται ισορροπία, εµπιστοσύνη, πειθαρχία (και όχι φόβος).
Η κοινωνικοποίηση αφορά στο ο,τιδήποτε πρέπει να γνωρίσει το ζώο µας µέσα  κι έξω από το σπίτι. Από τη στιγµή που το φέρνουµε σπίτι, αυτό πρέπει να έρχεται καθημερινά σε επαφή µε πολλά και διαφορετικά ερεθίσµατα και δεν πρέπει να το έχουµε περιορισµένο µόνιµα σε έναν κλειστό χώρο. Ενθαρρύνουµε επισκέψεις φίλων και παιδιών όλων των ηλικιών. 
Στη συνέχεια, 7 ηµέρες µετά την ολοκλήρωση της 2ης σειράς εµβολίων, µπορούµε να αρχίσουµε να το πηγαίνουµε σε συγκεκριµένα µέρη, π.χ. σε σπίτια φίλων που έχουν ζωάκια, σε πάρκα, καθώς και βόλτες µε το αυτοκίνητο. Μετά την 3η σειρά εµβολίων, µπορεί πλέον να κάνει βόλτες παντού διότι έχει ένα ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σκυλιά και αισιοδοξία - απαισιοδοξία ...

Οι σκύλοι φαίνεται γενικά να είναι χαρούμενοι χαρακτήρες, έχουν μια αισιόδοξη «στάση». Στην πραγματικότητα μερικά σκυλιά είναι σαφώς πιο αισιόδοξα από άλλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Κατά τη διάρκεια μερικών πειραμάτων, οι ερευνητές έβαλαν μερικούς σκύλους να ακούσουν διάφορους ήχους, οι οποίοι καθόριζαν αν θα τους έδιναν γάλα ή νερό. Οι σκύλοι πεσιμιστές δε φάνηκε να ανταποκρίνονται καθόλου στον ήχο του γάλακτος, κάτι που υποδήλωνε ότι δεν πίστευαν καν ότι θα μπορούσαν να το πάρουν ποτέ. 
Κατά το πείραμα, τα σκυλιά είχαν μάθει να συνδέουν δύο διαφορετικούς ήχους με την αμοιβή του γάλακτος ή του νερού. Αν τα σκυλιά ανταποκρίνονταν, ήταν αισιόδοξα. Η αισιοδοξία τους,  συνδέονταν με τον ήχο και με το βαθμό ανταπόκρισης ως προς αυτόν. 

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ. ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ?

Σαν πρώτο άκουσμα ηχεί υπερβολικό και ενδεχομένως ακραίο ειδικά στους πενιχρούς καιρούς που διανύουμε. Όμως η πλαστική χειρουργική είναι ένα πεδίο με ευρύτατη εφαρμογή στα μικρά μας κατοικίδια και λαμβάνει χώρα στις εξής περιπτώσεις  ώστε να υποστηρίξει ορθά την υγεία του ζώου και κατά δεύτερο σκοπό το συνακόλουθο αισθητικό αποτέλεσμα: 
ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Εφαρμόζεται όταν παρουσιάζονται παθολογικές καταστάσεις των βλεφάρων όπως το εντρόπιο { συστροφή του άνω ή κάτω βλεφάρου προς τα μέσα} ή το εκτρόπιο{ συστροφή του άνω ή κάτω βλεφάρου προς τα έξω} με αποτέλεσμα την υπερβολική δακρύρροια την επακόλουθη ξηροφθαλμία και την συνακόλουθη παθολογία του κερατοειδούς χιτώνα. Έτσι διορθώνοντας αυτές τις καταστάσεις προφυλάσσουμε ουσιαστικά αλλά και αισθητικά την υγεία του οφθαλμού.
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΟΥ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει τόσο μεγάλη περίσσεια δέρματος στη μετωπιαία χώρα ώστε και πάλι να προκύπτει εμμέσως πρόβλημα με τους οφθαλμούς και με τη γενικότερη κατάσταση του ζώου ( είναι ανόρεχτο, δεν έχει καλό προσανατολισμό, δεν βλέπει καλά).
ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που η ανώτερη αναπνευστική οδός  για κάποιους λόγους εμποδίζεται ( κατασκευαστική δυσμορφία, κάταγμα, ξένο σώμα) οπότε και πρέπει να διανοιχθεί και να απελευθερωθεί έτσι ώστε το ζώο να μπορεί να αναπνεύσει απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια.  
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ατυχήματος, εγκαυμάτων, ή μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων ( μαστεκτομή) ή σε περίπτωση περίσσειας δέρματος μετά από σημαντική  απώλεια βάρους.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΙΤΟΥ ΒΛΕΦΑΡΟΥ: Στα ζώα υπάρχει στον έσω κανθό του οφθαλμού ένας προστατευτικός υμένας, το τρίτο βλέφαρο το οποίο μπορεί κάτω από ειδικές συνθήκες να αρχίσει να προβάλλει μόνιμα προκαλώντας ενόχληση στο ζώο. Παλιότερα ο υμένας αυτός εκτέμνονταν, αλλά σήμερα προτιμώνται οι τεχνικές ενταφιασμού του έτσι ώστε να μην υπολείπεται σε παραγωγή δακρύων ο οφθαλμός μετεγχειρητικά.
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ/ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Τις πραγματοποιούμε όταν η ποιότητα, ο αριθμός των δοντιών, η κατασκευή των γνάθων είναι τέτοια που παρεμποδίζει την ομαλή σίτιση του ζώου.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Όπως και ο άνθρωπος έτσι και οι τετράποδοι αντιμετωπίζουν ποικίλα οδοντικά προβλήματα, όπως π.χ. νεογιλά δόντια που δεν πέφτουν, ανωμαλία σύγκλισης γνάθου, συσσώρευση πέτρας και περιοδοντική νόσο. Η τερηδόνα εμφανίζεται στους σκύλους, αν και πολύ σπάνια, και είναι εξαιρετικά σπάνια στις γάτες.
Για να διατηρήσουμε τα δόντια τους σε καλή κατάσταση είναι απαραίτητος ο τακτικός οδοντικός έλεγχος από τον κτηνίατρο. Είναι επίσης σημαντικό να βάλουμε στην καθημερινή ρουτίνα τους ένα πρόγραμμα στοματικής φροντίδας ήδη από τη νεαρή ηλικία του ζώου.
Ένα πρόγραμμα τακτικής οδοντικής φροντίδας στο σπίτι θα διατηρήσει τα δόντια τους γερά και θα συμβάλει στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου. 
Το τακτικό βούρτσισμα είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια τους πιο υγιή και να καταπολεμήσουμε την ουλίτιδα. Εάν μυήσουμε το σκύλο μας σταδιακά στο βούρτσισμα των δοντιών, θα μάθει να το διασκεδάζει.
Όσο νωρίτερα αρχίσουμε την εκπαίδευση στο βούρτσισμα των δοντιών τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχτούν οι τετράποδοι. Ξεκινήστε, όσο ακόμα είναι κουτάβι ή γατάκι – κι ας μην έχει αλλάξει δόντια. 
Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για την γάτα μας εφόσον είναι σχετικά συνεργάσιμη. Ειδικά στην περίπτωση της γάτας, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με ένα πιο μέτριο αποτέλεσμα.  Ακόμα και ένα απλό άπλωμα της ειδικής οδοντόκρεμας στα δόντια τους είναι καλύτερο από το τίποτα!
Όσο για επιθετικά ζώα, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να υποβάλουμε τα ίδια αλλά και τα χέρια μας σε αυτή τη δοκιμασία. 

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι προικισμένοι από τη φύση με εξαιρετικές αντοχές και δεν κρυολογούν κατά τη δική μας έννοια. Ωστόσο υφίσταται συμπτωματολογία που θυμίζει το ανθρώπινο κρυολόγημα και μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό .  Συμπτώματα όπως ο βήχας, τα ρινικά εκκρίματα ή το φτέρνισμα ίσως σημαίνουν σοβαρές ασθένειες, στις οποίες το κατοικίδιό μας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια κτηνιάτρου. Στους σκύλους και στις γάτες δεν υπάρχει κρυολόγημα. Το δέρμα τους δεν έχει πόρους, επομένως δεν κρυώνουν και δεν ιδρώνουν. Η άδηλος αναπνοή που σ’ εμάς γίνεται από το δέρμα σ’ αυτά γίνεται από το στόμα, γι’ αυτό με τη ζέστη λαχανιάζουν. 
Αίτια: Oι αιτίες μπορεί να είναι βακτηριακής, παρασιτικής, μυκητιακής αιτιολογίας. Επίσης ο βήχας συχνά μπορεί να υποδηλώνει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης διερεύνησης ή κάποια νεοπλασία σ’ οποιοδήποτε σημείο της αναπνευστικής οδού.
Οι αλλεργίες καθώς και οι τραυματισμοί από ξένο σώμα σε τραχεία και οισοφάγο, η είσοδος ερεθιστικών ουσιών, αερίων υγρών εμφανίζονται συχνά με αναπνευστική συμπτωματολογία, το βρογχικό άσθμα με παροξυστικό βήχα.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σώζοντας νεογέννητα ζωάκια ...

Τα τρία βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε εφόσον αναλάβουμε τη διάσωση νεογέννητων ζώων είναι: 1) Το μικροπεριβάλλον που τους δημιουργούμε 2) Η τροφή 3) Η εκμάθηση της  τουαλέτας. 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥΣ 
Χρειαζόμαστε: αναλογικό ρολόι, θερµοφόρα ή πλαστικό µπουκάλι με ζεστό νερό, κουβέρτα, χαρτόκουτο ή κρεβατάκι, θερμαντική λάμπα. Η ζέστη υποκαθιστά τη θερµότητα που εκπέµπει το σώµα της µητέρας τους, ενώ το ρυθµικό τικ-τακ του ρολογιού µοιάζει µε το χτύπο της καρδιάς της. Κρατώντας τα ζωάκια κάτω από τη μασχάλη μας, μπορούμε να υποκαταστήσουμε την μητέρα τους. Επίσης αναπληρώνουμε τη ζέστη της με θερμοφόρες, θερμαντικά σώματα και λάμπες και προσέχουμε  ώστε να μην το παρακάνουμε. Αναζητούμε πηγές θερμότητας ικανές να ανεβάσουν θερμοκρασίες στους 36 βαθμούς (και όχι παραπάνω) για τις πρώτες 14 μέρες της ζωής τους.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Σκύλος και θάλασσα

Είναι γεγονός ότι δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά το νερό και την κολύμβηση και επίσης δεν είναι απαραίτητο όλα τα σκυλιά να γνωρίζουν κολύμπι. Σαφώς και υπάρχει το φυσικό ένστικτο του σκύλου, αλλά αυτό είναι εξατομικευμένο.

Πρώτη γνωριμία με τη θάλασσα
Αν ο σκύλος μας δεν γεννήθηκε να αγαπά το νερό, ξεκινάμε (ανεξαρτήτως ηλικίας) την εξοικείωσή του  με την παραλία ή την πισίνα - ως περιβάλλον. Στην πρώτη μας επίσκεψη μπορούμε απλά να κάνουμε τη βόλτα μας στην αμμουδιά, να του δώσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι, για να ασχοληθεί μαζί του στην παραλία, ή ακόμα να του προσφέρουμε ένα μικρό γεύμα, με το κουπάκι του ακουμπισμένο στην άμμο. Στη συνέχεια, κρατώντας το σκύλο σε μακρύ λουρί (τουλάχιστον 2 μέτρα), όσο πιο ελαφρύ γίνεται, πλησιάζουμε το νερό και -πρώτοι εμείς- βουτάμε μέσα τα πόδια μας και δοκιμάζουμε, σταδιακά, να προχωράμε όλο και πιο βαθιά, πάντα παρακινώντας τον με παιχνίδι ή λιχουδιά, μέχρι το σημείο που ο σκύλος μας αρχίζει να μην πατάει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα βγαίνουμε μαζί του έξω, επιβραβεύοντάς τον.