Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σώζοντας νεογέννητα ζωάκια ...

Τα τρία βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε εφόσον αναλάβουμε τη διάσωση νεογέννητων ζώων είναι: 1) Το μικροπεριβάλλον που τους δημιουργούμε 2) Η τροφή 3) Η εκμάθηση της  τουαλέτας. 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥΣ 
Χρειαζόμαστε: αναλογικό ρολόι, θερµοφόρα ή πλαστικό µπουκάλι με ζεστό νερό, κουβέρτα, χαρτόκουτο ή κρεβατάκι, θερμαντική λάμπα. Η ζέστη υποκαθιστά τη θερµότητα που εκπέµπει το σώµα της µητέρας τους, ενώ το ρυθµικό τικ-τακ του ρολογιού µοιάζει µε το χτύπο της καρδιάς της. Κρατώντας τα ζωάκια κάτω από τη μασχάλη μας, μπορούμε να υποκαταστήσουμε την μητέρα τους. Επίσης αναπληρώνουμε τη ζέστη της με θερμοφόρες, θερμαντικά σώματα και λάμπες και προσέχουμε  ώστε να μην το παρακάνουμε. Αναζητούμε πηγές θερμότητας ικανές να ανεβάσουν θερμοκρασίες στους 36 βαθμούς (και όχι παραπάνω) για τις πρώτες 14 μέρες της ζωής τους.


1.ΜΙΚΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χρησιμοποιούμε ένα γερό χαρτόκουτο τόσο ψηλό, ώστε σκαρφαλώνοντας να μη μπορούν να βρεθούν έξω. Προσθέτουμε στον πυθμένα ένα αδιάβροχο υπόστρωμα (πάνα ή υποσέντονο). Τοποθετούμε μια θερμοφόρα ή μπουκάλια με ζεστό νεράκι στη μια πλευρά του κουτιού, ώστε όταν ζεσταίνονται πολύ τα μωρά να μπορούν να απομακρυνθούν και να μην τα χάσουμε τελικά από υπερθερμία.

2.ΤΡΟΦΗ 
Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε συχνά, μικρές ποσότητες, αρχικά κάθε 2-3 ώρες, από λίγο. Περίπου 8-10 γεύματα ημερησίως την πρώτη εβδομάδα και 6-8 τη δεύτερη. Μόλις γίνουν ενός μηνός, 4 ταΐσματα τη μέρα θα αρκούν. Στην αρχή, χρησιμοποιείστε το ειδικό μπιμπερό ή μια σύριγγα και ταΐζουμε προσεκτικά, διότι υπάρχει  κίνδυνος να πάθουν πνευμονική αναρρόφηση. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί διάρροια όταν τους δίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζονται. Η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουν είναι ελάχιστη (αναγράφεται στη συσκευασία). Συνήθως αρκούν ημερησίως 30ml (2 κουταλιές της σούπας) αραιωμένης φόρμουλας (σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής) για κάθε εκατό γραμμάρια βάρους του ζώου (όσο περίπου ζυγίζει ένα νεογέννητο γατάκι) την πρώτη εβδομάδα. Μοιράζουμε την ποσότητα σε 8-10 γεύματα, τα οποία δίνουμε στο ζωάκι ανά 2-3 ώρες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αρκούν μόλις 3ml ανά γεύμα για ένα νεογέννητο γατάκι. Για τα γατάκια, τη δεύτερη βδομάδα ζωής υπολογίζουμε περίπου 55ml καθημερινά και για τα κουτάβια 15-20ml ανά 100 γραμμάρια βάρους, τα οποία μοιράζουμε σε 6-8 γεύματα. Το φαγητό είναι χλιαρό γάλα (σε σκόνη, για κουτάβια & γατάκια) στους 38 βαθμούς. Αν είναι αδύνατον να βρούμε το ειδικό προϊόν, προτιμούμε το γάλα (σκόνη) για ανθρώπινα μωρά και αποφεύγουμε το φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.
Από την τρίτη εβδομάδα ξεκινάμε τον απογαλακτισμό, προσθέτοντας σταδιακά σταθερή τροφή στο διαιτολόγιο. Διαλύουμε λίγη κονσέρβα ή μουλιασμένη ξηρά τροφή για κουτάβια ή γατάκια στο γάλα τους. Από τη στιγμή που αρχίζουν να τρώνε στερεή τροφή, θα χρειάζονται νεράκι κατά βούληση.

3.ΤΟΥΑΛΕΤΑ
Τα νεογέννητα ζωάκια δεν μπορούν να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν μόνα τους. Μόλις η κοιλίτσα τους πάρει σχήμα ολοστρόγγυλο, θα πρέπει να επέμβουμε. Πρώτα τα βοηθάμε να ρευτούν ακουμπώντας τα στον ώμο μας και πιέζοντάς τα μαλακά. Κάνουμε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα και  στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού για να τα βοηθήσουμε να ουρήσουν και να ενεργηθούν. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα ήπιες και ευγενείς. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη μέχρι την ηλικία των τριών εβδομάδων.

*****

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου