Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σκυλιά και αισιοδοξία - απαισιοδοξία ...

Οι σκύλοι φαίνεται γενικά να είναι χαρούμενοι χαρακτήρες, έχουν μια αισιόδοξη «στάση». Στην πραγματικότητα μερικά σκυλιά είναι σαφώς πιο αισιόδοξα από άλλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Κατά τη διάρκεια μερικών πειραμάτων, οι ερευνητές έβαλαν μερικούς σκύλους να ακούσουν διάφορους ήχους, οι οποίοι καθόριζαν αν θα τους έδιναν γάλα ή νερό. Οι σκύλοι πεσιμιστές δε φάνηκε να ανταποκρίνονται καθόλου στον ήχο του γάλακτος, κάτι που υποδήλωνε ότι δεν πίστευαν καν ότι θα μπορούσαν να το πάρουν ποτέ. 
Κατά το πείραμα, τα σκυλιά είχαν μάθει να συνδέουν δύο διαφορετικούς ήχους με την αμοιβή του γάλακτος ή του νερού. Αν τα σκυλιά ανταποκρίνονταν, ήταν αισιόδοξα. Η αισιοδοξία τους,  συνδέονταν με τον ήχο και με το βαθμό ανταπόκρισης ως προς αυτόν. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα σκυλί με μια αισιόδοξη προσωπικότητα αναμένει καλά πράγματα να συμβούν και λιγότερο κακά πράγματα. Θα αναλάβει κινδύνους και θα αποκτήσει πρόσβαση σε ανταμοιβές. Προσπαθεί ξανά και ξανά παρά τις μικρές αποτυχίες. Αν ο σκύλος σας έχει μια απαισιόδοξη προσωπικότητα, ο ίδιος αναμένει λιγότερο καλά πράγματα να συμβούν και περισσότερο κακά πράγματα. Αυτή η στάση τον κάνει να είναι προσεκτικός και να αποφεύγει τους κινδύνους. Μπορεί εύκολα να παραιτηθεί, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Πιθανώς, να χρειάζεται κάποια ενθάρρυνση για να δοκιμάσει νέα πράγματα. «Τα απαισιόδοξα σκυλιά φαίνεται να είναι αγχωμένα όταν αποτυγχάνουν σε ένα έργο από ό,τι τα αισιόδοξα σκυλιά. Θα κλαψουρίζουν, θα αποφεύγουν να επαναλάβουν το ίδιο έργο, ενώ οι αισιόδοξοι σκύλοι φαίνεται να συνεχίζουν», επισημαίνει η Dr. Starling.
Μόλις οι σκύλοι έμαθαν να διαχωρίζουν τους ήχους, οι ερευνητές άρχισαν να παίζουν «διφορούμενους» ήχους. Αν οι σκύλοι ανταποκρίνονταν στους «διφορούμενους» ήχους, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σήμαινε ότι περίμεναν πως κάτι καλό επρόκειτο να συμβεί. Ένας πολύ αισιόδοξος σκύλος θα ανταποκρινόταν στην πλειοψηφία των τόνων, ακόμη και σε αυτούς που «έμοιαζαν» περισσότερο με αυτόν του νερού. Όσα σκυλιά δεν ανταποκρίθηκαν στους τόνους αυτούς χαρακτηρίστηκαν ως «απαισιόδοξα». Κι αυτό γιατί, παρότι άκουγαν τους τόνους, δεν έδειχναν σημάδια ενθουσιασμού, κάτι που οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να σημαίνει πως πίστευαν ότι η ανταμοιβή τους θα ήταν μόνο το νερό.
Η Δρ. Starling έχει συνεργαστεί με μια φιλανθρωπική οργάνωση στην Αυστραλία που παρέχει σκύλους-βοηθούς σε άτομα με ειδικές ανάγκες, για να διερευνήσει κατά πόσο ένα «αισιόδοξο μέτρο» θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων για την εκπαίδευση. Η έρευνα όχι μόνο δείχνει πώς η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα σκυλιά βλέπουν τον κόσμο και τον τρόπο που συμπεριφέρονται, αλλά πόσο θετική ή αρνητική είναι η τρέχουσα διάθεσή τους. «Αυτή η έρευνα έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει πλήρως τον τρόπο της αξιολόγησης της διαβίωσης των ζώων, και εσείς να εντοπίσετε την αιτιολογία μιας οδυνηρής κατάστασης που βιώνει ο μικρός σας φίλος. Είναι μια πολύ συναρπαστική μελέτη, επειδή μετρά τη θετική και αρνητική συναισθηματική κατάσταση στους σκύλους αντικειμενικά και χωρίς επεμβατικές μεθόδους», ανέφερε στη Daily Mail η Dr. Melissa Starling από το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου