Σαν πρώτο άκουσμα ηχεί υπερβολικό και ενδεχομένως ακραίο ειδικά στους πενιχρούς καιρούς που διανύουμε. Όμως η πλαστική χειρουργική είναι ένα πεδίο με ευρύτατη εφαρμογή στα μικρά μας κατοικίδια και λαμβάνει χώρα στις εξής περιπτώσεις ώστε να υποστηρίξει ορθά την υγεία του ζώου και κατά δεύτερο σκοπό το συνακόλουθο αισθητικό αποτέλεσμα:
ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Εφαρμόζεται όταν παρουσιάζονται παθολογικές καταστάσεις των βλεφάρων όπως το εντρόπιο { συστροφή του άνω ή κάτω βλεφάρου προς τα μέσα} ή το εκτρόπιο{ συστροφή του άνω ή κάτω βλεφάρου προς τα έξω} με αποτέλεσμα την υπερβολική δακρύρροια την επακόλουθη ξηροφθαλμία και την συνακόλουθη παθολογία του κερατοειδούς χιτώνα. Έτσι διορθώνοντας αυτές τις καταστάσεις προφυλάσσουμε ουσιαστικά αλλά και αισθητικά την υγεία του οφθαλμού.
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΟΥ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει τόσο μεγάλη περίσσεια δέρματος στη μετωπιαία χώρα ώστε και πάλι να προκύπτει εμμέσως πρόβλημα με τους οφθαλμούς και με τη γενικότερη κατάσταση του ζώου ( είναι ανόρεχτο, δεν έχει καλό προσανατολισμό, δεν βλέπει καλά).
ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που η ανώτερη αναπνευστική οδός για κάποιους λόγους εμποδίζεται ( κατασκευαστική δυσμορφία, κάταγμα, ξένο σώμα) οπότε και πρέπει να διανοιχθεί και να απελευθερωθεί έτσι ώστε το ζώο να μπορεί να αναπνεύσει απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια.
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ατυχήματος, εγκαυμάτων, ή μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων ( μαστεκτομή) ή σε περίπτωση περίσσειας δέρματος μετά από σημαντική απώλεια βάρους.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΙΤΟΥ ΒΛΕΦΑΡΟΥ: Στα ζώα υπάρχει στον έσω κανθό του οφθαλμού ένας προστατευτικός υμένας, το τρίτο βλέφαρο το οποίο μπορεί κάτω από ειδικές συνθήκες να αρχίσει να προβάλλει μόνιμα προκαλώντας ενόχληση στο ζώο. Παλιότερα ο υμένας αυτός εκτέμνονταν, αλλά σήμερα προτιμώνται οι τεχνικές ενταφιασμού του έτσι ώστε να μην υπολείπεται σε παραγωγή δακρύων ο οφθαλμός μετεγχειρητικά.
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ/ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Τις πραγματοποιούμε όταν η ποιότητα, ο αριθμός των δοντιών, η κατασκευή των γνάθων είναι τέτοια που παρεμποδίζει την ομαλή σίτιση του ζώου.
Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται με φειδώ και μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη.
ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ είναι η εμμονή του ιδιοκτήτη του ζώου για κάποια αισθητική παρέμβαση ενώ δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος. Στην περίπτωση αυτή ο κτηνίατρος θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και να εξηγήσει στον ιδιοκτήτη ότι το να υποβάλλουμε το ζωάκι μας σ’ ένα χειρουργείο έτσι απλά επειδή μας αρέσει δεν είναι ούτε σωστό αλλά ούτε και ευζωικό.
Ο κτηνίατρος λοιπόν με γνώμονα το καλό του ζώου θα πρέπει να κατευθύνει και να βάζει τα σωστά όρια έχοντας πάντα υπ’ όψιν ότι τα κατοικίδια είναι ανήμπορα στο ν’ αποφασίζουν για την υγεία τους, για τις αισθητικές χωρίς λόγο παρεμβάσεις και πολλές φορές για την ίδια τη ζωή τους.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν αλλά και άλλες, όπου η πλαστική χειρουργική παρέμβαση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και επιβεβλημένη ώστε να διαφυλάξει την υγεία και την ομαλή πορεία του κατοικίδιου ώστε η ποιότητα της ζωής του να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη συνύπαρξη μαζί του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου