Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΟΞΕΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΤΙΔΑ!!!!!!!! (ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ) ...

Ήλιος, καταπράσινο γρασίδι, στο βάθος γαλάζια θάλασσα που μας περιμένει σύντομα, μουσική, το αρνάκι ψήνεται στη σούβλα, φίλοι,  κρασάκι και το αγαπημένο κατοικίδιο μας περιμένει ανυπόμονα για κανένα μεζεδάκι. Αυτό είναι Πάσχα! Μόνο που, αν δεν προσέξουμε, το Πάσχα μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστο για τα τετράποδά μας και κατά συνέπεια ούτε και για εμάς τους ίδιους.
Στους κτηνιάτρους, μάλιστα, είναι γνωστή η «νόσος του Πάσχα ή οξεία Πασχαλίτιδα», που περιλαμβάνει συμπτώματα από δυσπεψία μέχρι απώλεια του κατοικίδιου. Έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολλά "όχι" στους γευστικούς πειρασμούς των ημερών που ακολουθούν όσο ικετευτικό και γλυκό κι αν είναι το τετράποδο μας.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ
Το τσουρέκι, τα σοκολατένια αυγά και άλλα γλυκά, ιδίως αν περιέχουν σοκολάτα. Η σοκολάτα είναι επικίνδυνη για τους τετράποδους, όχι τόσο λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη, όπως πολλοί νομίζουν. Για την τοξικότητά της μάλιστα ενοχοποιείται το χρώμα της. Περιέχει μια ουσία, τη θειοβρωμίνη, η οποία είναι μια διεγερτική τοξική ουσία, παρόμοια με την καφεΐνη (μεθυλιωμένα παράγωγα της ξανθίνης). Η κατανάλωση θειοβρωμίνης προκαλεί την απελευθέρωση της επινεφρίνης, που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες. Περιέχεται στη σοκολάτα και, σε μικρότερη αναλογία, στο κακάο, την κόκα κόλα και το τσάι.

Υποαλλεργικές φυλές για αλλεργικούς ιδιοκτήτες

Βήχας, φτέρνισμα, κόκκινα μάτια που τρέχουν και δύσπνοια είναι μερικά από τα συμπτώματα των αλλεργιών του ανθρώπου στα ζώα συντροφιάς. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να στερηθούμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο.
Αν εμφανίσετε αλλεργικά συμπτώματα, , μην βιαστείτε να  ενοχοποιήσετε αμέσως το κατοικίδιο σας. Το πιθανότερο είναι να είστε αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης. Καθαρίστε καλά τα υφάσματα με καυτό νερό και σαπούνι, κάντε μπάνιο το κατοικίδιο και μάλλον τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν.
Αν  όμως ανήκετε στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που παρουσιάζει αλλεργίες στα ζώα, βεβαιωθείτε, με μια εξέταση αίματος, ποιο είναι το  υπεύθυνο αλλεργιογόνο που σας ενοχλεί. Συνήθως,  είναι οι πρωτεΐνες από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ή του σάλιου που ενοχοποιούνται και δεν ευθύνονται τόσο οι τρίχες. Τα αλλεργικά άτομα έχουν υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, που θεωρεί αυτές τις πρωτεΐνες βακτήρια και τις πολεμάει, με αποτέλεσμα τα γνωστά συμπτώματα. Τα αλλεργιογόνα της γάτας βρίσκονται στο σάλιο της και, καθώς οι γάτες γλείφονται παντού, το σάλιο ξεραίνεται και έτσι αφθονεί στα επιθήλια του δέρματος.
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή με αντιισταμινικά ή κορτικοστεροειδή που θα σας δώσει ο γιατρός, υπάρχουν και τα εμβόλια, τα οποία δημιουργούν απευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα των ζώων. Πρόκειται για ανοσοθεραπεία με υπογλώσσιες σταγόνες ή ενέσεις, η οποία γίνεται αφού έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα.

Ξένα σώματα και κατοικίδια

Είναι πολύ συχνή η εγκύστωση και  η κατάποση ξένων σωμάτων από ζώα κυρίως μικρής ηλικίας. Τα ξένα σώματα από το στόμα διέρχονται είτε στο πεπτικό ή στο αναπνευστικό και ανάλογα με το μέγεθος το σχήμα και τη θέση απόφραξης μπορεί να είναι έως και απειλητικά για τη ζωή.
1) Ξένα σώματα στη μύτη
Η εμφάνιση ξένων σωμάτων στη μύτη είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως αφορά τη μία πλευρά της μύτης, χωρίς να αποκλείεται και η αμφοτερόπλευρη εντόπιση. Κλινικά υπάρχει πόνος στη μύτη, επίσταξη(σταγόνες αίματος), έντονο φτέρνισμα και το ζώο κάνει χαρακτηριστικές κινήσεις προσπάθειας αποβολής του ξένου σώματος με τα πρόσθια άκρα του. Ενδείκνυται η ρινοσκόπηση υπό γενική αναισθησία και η αφαίρεση του αντικειμένου από τον κτηνίατρο.
2) Ξένα σώματα στο μάτι
Η εμφάνιση ξένων σωμάτων στο μάτι δεν είναι σπάνια. Πολλές φορές ο ιδιοκτήτης προσκομίζει το ζωάκι με το μάτι εντελώς κλειστό με συνοδό σύμπτωμα την έντονη δακρύρροια και την ερυθρότητα. Θα πρέπει τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο κτηνίατρος να επέμβουν άμεσα και δραστικά διότι το μάτι είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και μπορεί να χαθεί μέσα σε λίγες ώρες αν δεν γίνουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες.
3) Ξένα σώματα στο λάρυγγα
Μπορεί να είναι κομμάτια από παιχνίδια, παραμάνες, νομίσματα, τροφές ή τμήματα τροφών (τσόφλι από αυγό, κόκαλο ψαριού-κότας). Τα ζώα αρχικά παρουσιάζουν απώλεια φωνής, δύσπνοια, πανικό και τελικά συριγμό.Πρέπει αμέσως να 'κρεμάσουμε' το ζωάκι με το κεφάλι προς τα κάτω και να κάνουμε ειδικούς  χειρισμούς. Αν αυτά αποτύχουν, πραγματοποιείται λαρυγγοσκόπηση υπό γενική αναισθησία ή καταστολή με τοπικό αναισθητικό.
4) Ξένα σώματα στον οισοφάγο
Τα αντικείμενα που ενοχοποιούνται είναι παραμάνες, κοσμήματα, κουμπιά, νομίσματα, παιχνίδια, κλειδιά, μπαταρίες. Οι παράγοντες που καθορίζουν αν το ξένο σώμα περάσει στο στομάχι είναι το μέγεθος του αντικείμενου, η στένωση του οισοφάγου και ο σπασμός του οισοφάγου.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Οι μύκητες είναι κάτι πολύ συχνό και σοβαρό στην κτηνιατρική κλινική πράξη. Τα κατοικίδια είτε είναι φορείς, είτε πάσχουν από μυκητιάσεις. Γενικώς μπορούμε να πούμε ότι οι μύκητες υπάρχουν σχεδόν παντού!     
Τα δερματόφυτα μεταδίδονται στον άνθρωπο και τον προσβάλλουν προκαλώντας του ανάλογες δερματικές αλλοιώσεις. Σπάνια η μετάδοση γίνεται απ’ ευθείας από τον σκύλο. Η μετάδοση από το σκύλο στον άνθρωπο είναι πολύ δύσκολη κλινικά. Ο φυσικός φορέας μυκήτων είναι η γάτα, η οποία μεταδίδει και σε σκύλο και σε άνθρωπο. Η γάτα μπορεί να είναι φορέας του μύκητα αλλά σπάνια  παρουσιάζει αλλοιώσεις. Συνήθως η γάτα είναι φορέας χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα και εδώ έχουμε το πρόβλημα. Η μυκητίαση της γάτας (δερματοφυτίαση), είναι από τα συχνότερα νοσήματα της.
Τα συχνότερα απαντώμενα δερματόφυτα είναι:  α) το Microsporum canis, β) το Trichophyton mentaghophytes, γ) το Microsporum gypseum και δ) η Malassezia pachydermatis. Το πρώτο έχει ως κύρια πηγή μόλυνσης την γάτα. Το δεύτερο έχει κύρια πηγή μόλυνσης τα διάφορα τρωκτικά. Το τρίτο έχει κύρια πηγή μόλυνσης το χώμα και το τέταρτο εμφανίζεται σχεδόν παντού. Η πάθηση που προκαλείται από τους παραπάνω μύκητες λέγεται Δερματοφυτίαση ή Τριχοφυτίαση στην κοινή καθομιλουμένη μυκητίαση.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των μυκήτων είναι: 
1) Οι κακοί όροι υγιεινής του χώρου διαμονής του ζώου. 
2) Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον. 
3)H κακή υγεία του ζώου, που συντελεί στην μειωμένη άμυνα του οργανισμού
4)Το μειωμένης θρεπτικής αξίας σιτηρέσιο. 
5) Η μικρή ηλικία του ζώου.

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ ΓΑΤΑΣ

Η Λοιμώδης Περιτονίτιδα της γάτας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό λοιμώδες νόσημα, που προκαλείται από κορωναϊό της γάτας. Το νόσημα αυτό είναι μη θεραπεύσιμο. Είναι θανατηφόρο και η παθογένεια του σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται:
1) Από γάτα σε γάτα με το στόμα και τις ρινικές κοιλότητες και με τις απεκκρίσεις τους (ούρα, κόπρανα).
2) Τα σκεύη σίτισης και τα δοχεία άμμου είναι ιδανικά για τη μετάδοση αυτής της νόσου.  
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα πρώτα συμπτώματα δεν είναι ούτε ξεκάθαρα, ούτε τυπικά, με αποτέλεσμα η διάγνωση να είναι δύσκολη και ακόμη δυσκολότερη η διαφορική διάγνωση με άλλα νοσήματα της γάτας.  Πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, αδυναμία, ασκίτη, συσσώρευση υγρού στη θωρακική κοιλότητα και συνεπώς δύσπνοια, αύξηση της δίψας και της ούρησης, έμετο, ίκτερο, διάρροια, αίμα στα κόπρανα, μείωση της όρασης, επιπεφυκίτιδα, αταξία, παράλυση άκρων, αλλαγή συμπεριφοράς κ.α. Ο ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας παρουσιάζει ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώνεται με δύο κύριες μορφές (υγρή και ξηρή) καθώς και μικτή.