Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ...

Τα οικόσιτα ζώα όσο καλή αγωγή κι αν έχουν διδαχθεί είναι πάντα ζώα και τα λερώματα κι οι ατσαλιές είναι στην ημερησία διάταξη.
Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πάντως υπάρχουν, αφού εμείς φροντίζουμε για την καθαριότητά τους καθώς και για την οριοθέτηση των χώρων μας εκατέρωθεν. 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να διατηρείτε το σπίτι σας υγιές τόσο για τον εαυτό σας όσο και τους τετράποδους φίλους μας είναι οι εξής:
Οριοθέτηση των χώρων μας (δικού μας και δικού του) : Κρατάμε ένα χώρο στο σπίτι αποκλειστικά για δική μας χρήση (κρεβατοκάμαρα) έχοντας κλειστή την πόρτα ώστε να είναι η στείρα περιοχή του σπιτιού από τα αλλεργιογόνα. Αν πάσχετε εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας από κάποια μορφή  αλλεργίας δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε το πολυαγαπημένο σας κατοικίδιο αλλά μπορεί  κάποιο άλλο άτομο να αναλάβει την περιποίηση του κατοικίδιου, των απορριμμάτων του και του χώρου του.

Συχνό σκούπισμα : Το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για όσους διαθέτουν κατοικίδιο είναι επιβεβλημένο. Με το σκούπισμα εξαλείφουμε σωματίδια, όπως είναι η σκόνη και οι νιφάδες των νεκρών κυττάρων, που πέφτουν από το δέρμα των ζώων. Καλό είναι να αλλάζουμε συχνά τις σακούλες ώστε να είμαστε βέβαιοι πως τα φίλτρα της σκούπας μας είναι καθαρά. Επίσης κάτι βασικό είναι να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι και τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση να απλώνουμε και να τινάζουμε τα υφάσματα με τα οποία έρχεται σ’ επαφή το κατοικίδιο μας.

Προτιμότερα τα σκληρά δάπεδα και οι λείες επιφάνειες : Τα χαλιά, οι μοκέτες, τα πατάκια είναι ο ιδανικός τόπος διαβίωσης των ψύλλων, των τσιμπουριών και γενικά των αλλεργιογόνων που φυσιολογικά υπάρχουν στο τρίχωμα και το δέρμα των κατοικίδιων. Επίσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθαριστούν όλα τα παραπάνω στοιχεία. Το ιδανικό είναι να έχετε στο σπίτι σας σκληρό δάπεδο, που θα μπορεί να ελέγχεται πάντα και να παραμένει καθαρό εύκολα γρήγορα και ανά πάσα στιγμή χρειαστεί. Έτσι λοιπόν αν έχετε κατοικίδιο, όσο πιο λιτό είναι το σπίτι σας, τόσο το καλύτερο. Οι τρίχες καθώς και τα αλλεργιογόνα από το δέρμα του ζώου μαζί με τη βρωμιά, μπορούν να μείνουν πάνω στους τοίχους, τις πόρτες, αλλά και στις επιφάνειες που τα κατοικίδια έχουν την τάση να τρίβονται. Θα πρέπει γενικότερα να αποφεύγετε τα βαριά υφάσματα και τις βαριές επενδύσεις τοίχων.
Έπιπλα : Όπως προσέχουμε το υπόλοιπο σπίτι  έτσι θα πρέπει να προσέχουμε και τα έπιπλα.  Το δέρμα, το ξύλο το πλαστικό και φυσικά ότι υπάρχει σε ανοξείδωτο, καθαρίζονται πολύ εύκολα σε αντίθεση με τα υφάσματα που προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον για το τρίχωμα των ζώων αλλά και για τα παράσιτα. Στην περίπτωση των υφασμάτων προτιμότερα είναι αυτά που διαθέτουν λείες επιφάνειες και μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα και συχνά με το γνωστό ρολό που μαζεύει τις τρίχες καθώς και με την ηλεκτρική σκούπα.
- Αυτό που πρέπει σίγουρα να τονίσουμε είναι ότι όλα τα κατοικίδια έχουν ενός βαθμού "τριχόπτωση" και είναι φορείς αλλεργιογόνων. Η διαφορά είναι στο ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις φυλές, αλλά αυτό καθορίζεται και από ατομικούς, περιβαλλοντικούς  και διαιτητικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου