Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ...

Τα μάτια κάθε ανθρώπου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του, και το ζώο του ο καθρέφτης του εαυτού του. Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι πεπεισμένοι πως το ζωάκι τους αγαπάει, τους καταλαβαίνει και τους δείχνει με κάθε τρόπο τα συναισθήματά του. Μπορεί να αποδειχθεί όμως αυτό επιστημονικά; Το μόνο που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί επιστημονικά είναι η ύπαρξη του φόβου και του πόνου στα ζώα, αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. 
Από το 350 π.Χ ο Αριστοτέλης είχε ήδη βρει αποδείξεις για την ύπαρξη συναισθημάτων στα ζώα. "Κάποια είναι ήρεμα και οκνηρά, όπως το βόδι. Άλλα είναι ευέξαπτα και άγρια, όπως το αγριογούρουνο", έγραψε στο "Περί ζώων ιστορίας". Όμως, για τα επόμενα χρόνια και μέχρι να ανακαλυφθεί η επιστήμη της ηθολογίας, το να αποδώσεις στα ζώα συμπεριφορές και συναισθήματα, θεωρείτο από πολλούς ανθρωπομορφισμός (=η απόδοση ανθρωπίνων χαρακτηριστικών σε ζώα, σε άψυχα αντικείμενα, κ.α.). 
Περί τα μέσα όμως του 19ου αιώνα, πολύς κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα ζώα. Ήταν η εποχή που ο Κάρολος Δαρβίνος ανέπτυξε τη θεωρία του πάνω στην εξέλιξη των ειδών και εξέδωσε το βιβλίο του «Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και στα ζώα» το 1872. Σε αυτό το βιβλίο αναφέρει πως τα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, νιώθουν τη χαρά και τον πόνο, την ευτυχία και τη δυστυχία. 

Κοινωνικοποίηση κατοικίδιου ...

Η υγιής σχέση του ζώου μας µε τους ανθρώπους, τα άλλα ζώα και το περιβάλλον είναι θέµα που μας αφορά άμεσα. Το σωστό είναι να ξεκινήσουμε από νωρίς. 
Η σωστή ανατροφή του πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και υπεύθυνα από την πρώτη κιόλας ηµέρα που το ζωάκι θα βρεθεί στο σπίτι µας, ώστε τελικά η συμβίωση μαζί του να μη γίνει μια δυσάρεστη για όλους εμπειρία. Από επιλογή μας έχουµε αναλάβει µια υποχρέωση και πρέπει να διαθέσουμε το χρόνο μας για να μεγαλώσει σωστά.
Φροντίζουμε να κάνουµε ό,τι κάνουµε και µε τα παιδιά µας: τα καθοδηγούµε, τα ενθαρρύνουµε, τα επιβραβεύουµε και βάζουμε όρια. Είµαστε «γονείς» με φιλική διάθεση. Έτσι αναπτύσσεται ισορροπία, εµπιστοσύνη, πειθαρχία (και όχι φόβος).
Η κοινωνικοποίηση αφορά στο ο,τιδήποτε πρέπει να γνωρίσει το ζώο µας µέσα  κι έξω από το σπίτι. Από τη στιγµή που το φέρνουµε σπίτι, αυτό πρέπει να έρχεται καθημερινά σε επαφή µε πολλά και διαφορετικά ερεθίσµατα και δεν πρέπει να το έχουµε περιορισµένο µόνιµα σε έναν κλειστό χώρο. Ενθαρρύνουµε επισκέψεις φίλων και παιδιών όλων των ηλικιών. 
Στη συνέχεια, 7 ηµέρες µετά την ολοκλήρωση της 2ης σειράς εµβολίων, µπορούµε να αρχίσουµε να το πηγαίνουµε σε συγκεκριµένα µέρη, π.χ. σε σπίτια φίλων που έχουν ζωάκια, σε πάρκα, καθώς και βόλτες µε το αυτοκίνητο. Μετά την 3η σειρά εµβολίων, µπορεί πλέον να κάνει βόλτες παντού διότι έχει ένα ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σκυλιά και αισιοδοξία - απαισιοδοξία ...

Οι σκύλοι φαίνεται γενικά να είναι χαρούμενοι χαρακτήρες, έχουν μια αισιόδοξη «στάση». Στην πραγματικότητα μερικά σκυλιά είναι σαφώς πιο αισιόδοξα από άλλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Κατά τη διάρκεια μερικών πειραμάτων, οι ερευνητές έβαλαν μερικούς σκύλους να ακούσουν διάφορους ήχους, οι οποίοι καθόριζαν αν θα τους έδιναν γάλα ή νερό. Οι σκύλοι πεσιμιστές δε φάνηκε να ανταποκρίνονται καθόλου στον ήχο του γάλακτος, κάτι που υποδήλωνε ότι δεν πίστευαν καν ότι θα μπορούσαν να το πάρουν ποτέ. 
Κατά το πείραμα, τα σκυλιά είχαν μάθει να συνδέουν δύο διαφορετικούς ήχους με την αμοιβή του γάλακτος ή του νερού. Αν τα σκυλιά ανταποκρίνονταν, ήταν αισιόδοξα. Η αισιοδοξία τους,  συνδέονταν με τον ήχο και με το βαθμό ανταπόκρισης ως προς αυτόν.