Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ. ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ?

Σαν πρώτο άκουσμα ηχεί υπερβολικό και ενδεχομένως ακραίο ειδικά στους πενιχρούς καιρούς που διανύουμε. Όμως η πλαστική χειρουργική είναι ένα πεδίο με ευρύτατη εφαρμογή στα μικρά μας κατοικίδια και λαμβάνει χώρα στις εξής περιπτώσεις  ώστε να υποστηρίξει ορθά την υγεία του ζώου και κατά δεύτερο σκοπό το συνακόλουθο αισθητικό αποτέλεσμα: 
ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Εφαρμόζεται όταν παρουσιάζονται παθολογικές καταστάσεις των βλεφάρων όπως το εντρόπιο { συστροφή του άνω ή κάτω βλεφάρου προς τα μέσα} ή το εκτρόπιο{ συστροφή του άνω ή κάτω βλεφάρου προς τα έξω} με αποτέλεσμα την υπερβολική δακρύρροια την επακόλουθη ξηροφθαλμία και την συνακόλουθη παθολογία του κερατοειδούς χιτώνα. Έτσι διορθώνοντας αυτές τις καταστάσεις προφυλάσσουμε ουσιαστικά αλλά και αισθητικά την υγεία του οφθαλμού.
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΟΥ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει τόσο μεγάλη περίσσεια δέρματος στη μετωπιαία χώρα ώστε και πάλι να προκύπτει εμμέσως πρόβλημα με τους οφθαλμούς και με τη γενικότερη κατάσταση του ζώου ( είναι ανόρεχτο, δεν έχει καλό προσανατολισμό, δεν βλέπει καλά).
ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που η ανώτερη αναπνευστική οδός  για κάποιους λόγους εμποδίζεται ( κατασκευαστική δυσμορφία, κάταγμα, ξένο σώμα) οπότε και πρέπει να διανοιχθεί και να απελευθερωθεί έτσι ώστε το ζώο να μπορεί να αναπνεύσει απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια.  
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ατυχήματος, εγκαυμάτων, ή μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων ( μαστεκτομή) ή σε περίπτωση περίσσειας δέρματος μετά από σημαντική  απώλεια βάρους.
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΙΤΟΥ ΒΛΕΦΑΡΟΥ: Στα ζώα υπάρχει στον έσω κανθό του οφθαλμού ένας προστατευτικός υμένας, το τρίτο βλέφαρο το οποίο μπορεί κάτω από ειδικές συνθήκες να αρχίσει να προβάλλει μόνιμα προκαλώντας ενόχληση στο ζώο. Παλιότερα ο υμένας αυτός εκτέμνονταν, αλλά σήμερα προτιμώνται οι τεχνικές ενταφιασμού του έτσι ώστε να μην υπολείπεται σε παραγωγή δακρύων ο οφθαλμός μετεγχειρητικά.
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΕΣ/ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Τις πραγματοποιούμε όταν η ποιότητα, ο αριθμός των δοντιών, η κατασκευή των γνάθων είναι τέτοια που παρεμποδίζει την ομαλή σίτιση του ζώου.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Όπως και ο άνθρωπος έτσι και οι τετράποδοι αντιμετωπίζουν ποικίλα οδοντικά προβλήματα, όπως π.χ. νεογιλά δόντια που δεν πέφτουν, ανωμαλία σύγκλισης γνάθου, συσσώρευση πέτρας και περιοδοντική νόσο. Η τερηδόνα εμφανίζεται στους σκύλους, αν και πολύ σπάνια, και είναι εξαιρετικά σπάνια στις γάτες.
Για να διατηρήσουμε τα δόντια τους σε καλή κατάσταση είναι απαραίτητος ο τακτικός οδοντικός έλεγχος από τον κτηνίατρο. Είναι επίσης σημαντικό να βάλουμε στην καθημερινή ρουτίνα τους ένα πρόγραμμα στοματικής φροντίδας ήδη από τη νεαρή ηλικία του ζώου.
Ένα πρόγραμμα τακτικής οδοντικής φροντίδας στο σπίτι θα διατηρήσει τα δόντια τους γερά και θα συμβάλει στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου. 
Το τακτικό βούρτσισμα είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια τους πιο υγιή και να καταπολεμήσουμε την ουλίτιδα. Εάν μυήσουμε το σκύλο μας σταδιακά στο βούρτσισμα των δοντιών, θα μάθει να το διασκεδάζει.
Όσο νωρίτερα αρχίσουμε την εκπαίδευση στο βούρτσισμα των δοντιών τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχτούν οι τετράποδοι. Ξεκινήστε, όσο ακόμα είναι κουτάβι ή γατάκι – κι ας μην έχει αλλάξει δόντια. 
Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για την γάτα μας εφόσον είναι σχετικά συνεργάσιμη. Ειδικά στην περίπτωση της γάτας, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με ένα πιο μέτριο αποτέλεσμα.  Ακόμα και ένα απλό άπλωμα της ειδικής οδοντόκρεμας στα δόντια τους είναι καλύτερο από το τίποτα!
Όσο για επιθετικά ζώα, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να υποβάλουμε τα ίδια αλλά και τα χέρια μας σε αυτή τη δοκιμασία. 

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι προικισμένοι από τη φύση με εξαιρετικές αντοχές και δεν κρυολογούν κατά τη δική μας έννοια. Ωστόσο υφίσταται συμπτωματολογία που θυμίζει το ανθρώπινο κρυολόγημα και μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό .  Συμπτώματα όπως ο βήχας, τα ρινικά εκκρίματα ή το φτέρνισμα ίσως σημαίνουν σοβαρές ασθένειες, στις οποίες το κατοικίδιό μας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια κτηνιάτρου. Στους σκύλους και στις γάτες δεν υπάρχει κρυολόγημα. Το δέρμα τους δεν έχει πόρους, επομένως δεν κρυώνουν και δεν ιδρώνουν. Η άδηλος αναπνοή που σ’ εμάς γίνεται από το δέρμα σ’ αυτά γίνεται από το στόμα, γι’ αυτό με τη ζέστη λαχανιάζουν. 
Αίτια: Oι αιτίες μπορεί να είναι βακτηριακής, παρασιτικής, μυκητιακής αιτιολογίας. Επίσης ο βήχας συχνά μπορεί να υποδηλώνει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης διερεύνησης ή κάποια νεοπλασία σ’ οποιοδήποτε σημείο της αναπνευστικής οδού.
Οι αλλεργίες καθώς και οι τραυματισμοί από ξένο σώμα σε τραχεία και οισοφάγο, η είσοδος ερεθιστικών ουσιών, αερίων υγρών εμφανίζονται συχνά με αναπνευστική συμπτωματολογία, το βρογχικό άσθμα με παροξυστικό βήχα.