Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ -ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ- ΔΩΣΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ Σ’ ΕΝΑ ΖΩΟ. ΔΕΝ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ. ΑΠΛΑ ΚΑΝ’ ΤΟ !

Εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μια λέξη, είναι στάση ζωής και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.  Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά χωρίς ιδιοτέλεια.
Σ’ αυτή τη χώρα, ίσως ο εθελοντισμός να ακούγεται κάπως παράξενα γιατί δεν τον διδασκόμαστε, τουλάχιστον επισήμως! Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό είναι μία απλή αλλά ταυτόχρονα και σύνθετη διαδικασία. Προκύπτει γιατί έτυχε ή γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε μία δική μας εσωτερική ανάγκη ή επιθυμούμε την ενασχόλησή μας με συγκεκριμένους φορείς. Και κάποιες  άλλες φορές μπορεί να μας εμπνέει μια ομάδα εργασίας ή  μπορεί να θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι κοντινό ως προς τα ζώα.
Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρονται στην εθελοντική δράση για τα ζώα είναι:
- Υλική ενίσχυση με αναλώσιμα, όπως τροφές για σκύλους και γάτες, άμμος για γάτες, εμβόλια, αντιπαρασιτικά αλλά και απλά λουριά, χάπια αποπαρασίτωσης, αμπούλες, spray.
- Σπιτάκια και κλουβιά μεταφοράς για σκύλους και γάτες – καινούρια ή μεταχειρισμένα.
- Φάρμακα.
- Οικονομική αναδοχή αδέσποτου που φιλοξενείται σε πανσιόν (εικονική υιοθεσία), δηλαδή καταβολή μέρους ή όλου του κόστους τροφής και διαμονής σε πανσιόν, ή/και επίσκεψης κτηνιάτρου, σε συμφωνηθέντα χρονικά διαστήματα.
- Ενίσχυση με προσωπική εργασία από εθελοντές στον ελεύθερο χρόνο τους για μεταφορά ζώων από και προς τον κτηνίατρο και τις πανσιόν, ή για άλλες εργασίες. Εθελοντές με κατάλληλες γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν και σε τεχνικές εργασίες.
- Προσωρινή φιλοξενία αδέσποτου μέχρι να βρεθεί ανάδοχη ενδιαφερόμενη οικογένεια για υιοθεσία.
- Δωρεά αντικειμένων προς πώληση στα εορταστικά bazaar των Φιλοζωικών Σωματείων. 

ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !

Η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς είναι απόφαση ζωής, απόφαση συνειδητή μια δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής μας, η οποία θα μας δεσμεύσει για τα επόμενα 10-15 χρόνια και δεν μπορεί λοιπόν να είναι ένα στιγμιαίο δώρο εορτών. Μην πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο για να διδάξετε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο. Εάν το παιδί σας δεν είναι υπεύθυνο, το ζώο αλλά και το παιδί σας μπορεί να υποστούν βλάβη. Αντιθέτως, για υπεύθυνα παιδιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την επιβράβευση υπευθυνότητας.
Την κακή συνήθεια της αγοράς ζώων ως «δώρα» ειδικά τις ημέρες των γιορτών προωθούν κάθε είδους έμποροι, νόμιμοι και παράνομοι, σε υπαίθριες αγορές και σε καταστήματα. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, τα οποία μπορούμε να τα πετάξουμε, μόλις τα βαρεθούμε. Εξηγήστε τους με απλά λόγια, ότι όλα τα ζωάκια πεινούν, διψούν, πονούν, χρειάζονται το ζωτικό τους χώρο, διαθέτουν προσωπικότητα και έχουν ανάγκες όπως ακριβώς κι εμείς.
Και αν το παιδί σας πραγματικά επιμένει και θέλει να υιοθετήσετε ένα ζώο συντροφιάς τονίστε του, ότι το νέο μέλος της οικογένειας θα έρθει και θα μείνει για πολλά – πολλά χρόνια και όχι για όσο διαρκούν οι γιορτές!
Γι’ αυτό και όλοι πρέπει  να το σέβονται, να το φροντίζουν, να το αγαπούν, ακόμα και αν κάνει κάποια ζημιά, λερώσει, γαυγίσει ή νιαουρίσει. Θυμηθείτε, ότι υπάρχουν χιλιάδες ζωάκια σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, που θα σας προσφερθούν δωρεάν, αν πραγματικά θέλετε να αποκτήσετε έναν τετράποδο φίλο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αγοράσετε ένα ζώο, αφού τα καταφύγια, οι πανσιόν, τα κυνοκομεία και τα σπίτια των εθελοντών ασφυκτιούν από τα ζώα, που φιλοξενούνται εκεί. Αυτή είναι άλλωστε και η πραγματική έννοια της φιλοζωίας.

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Άσκηση στα ζώα ...

Σύμφωνα με το Kennel Club του Ηνωμένου Βασιλείου ένα κουτάβι χρειάζεται πέντε λεπτά ήπιας δραστηριότητας έως δύο φορές την ημέρα για κάθε μήνα της ηλικίας του. Με άλλα λόγια, ένα 3 μηνών κουτάβι χρειάζεται 15 λεπτά άσκησης, ένα 4 μηνών 20 λεπτά και ούτω καθεξής. 
Τα κουτάβια σε μικρή ηλικία έχουν χαλαρές αρθρώσεις και όχι καλά ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα που να μπορεί να τα υποστηρίζει σε μεγάλες ή έντονες δραστηριότητες. 

Κίνδυνοι 
Σε μικρές ηλικίες είναι εύκολοι οι τραυματισμοί των οστών και των αρθρώσεων, ενώ επίσης ελλοχεύουν και προβλήματα με κληρονομικό, περιβαλλοντολογικό ή διατροφικό χαρακτήρα.

Τι μπορώ να κάνω για πρόληψη; 
Ζωάκια που έως την ηλικία των 3 μηνών ασκούνται σε μαλακό έδαφος και δεν ανεβαίνουν σκάλες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν δυσπλασία στα ισχία. Συνιστάται μέτρο στη δραστηριότητα (διαλείπουσες βόλτες μικρού μήκους και διάρκειας σε μαλακές επιφάνειες) και αποφυγή ανάβασης σκαλιών κατά την νεαρή ηλικία. Επίσης, να αποφεύγονται τα ψηλά άλματα για την προστασία των αρθρώσεων των ισχίων, ώμων, αγκώνων και της καταπόνησης της μέσης. 

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ...


Πολλές αποκρουστικές εικόνες με κείμενα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, αποδεικτικά πραγματικών περιστατικών θηριωδίας του ανθρώπου προς τα οικόσιτα αδέσποτα και
δεσποζόμενα ζώα στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.
Τα περισσότερα αδέσποτα ζώα, όπως καταμαρτυρούν στατιστικές φιλοζωϊκών σωματείων, είναι θύματα εγκατάλειψης δεσποζομένων από τους ιδιοκτήτες τους, που αδιαφορώντας (http://www.adespoto.gr/) τι θα απογίνουν, τα εγκαταλείπουν.
Όταν θέλουμε να βοηθήσουμε ένα ζωντανό ζωάκι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προσέγγισή του, διότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα φοβισμένο και ως εκ τούτου επιθετικό.

Η κακοποίηση των ζώων  διακρίνεται σε ενεργητική και παθητική

Δηλητηρίαση με φόλες
1.Μάθετε εάν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή και ενημερώστε την.
2.Ειδοποιήστε τα (τοπικά) ΜΜΕ και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά ελλοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνοι κυρίως για τα μικρά παιδιά.
3.Κάντε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Επίσκεψη στον κτηνίατρο ...

Ως ιδιοκτήτης ενός ζώου έχετε μία σημαντική ευθύνη: να πηγαίνετε το ζωάκι σας στον κτηνίατρο τακτικά και φυσικά να του κάνετε τα εμβόλια για να το προστατεύετε από μία σειρά επικίνδυνων ασθενειών... 
1.Προγραμματίστε και κλείστε ραντεβού 1 - 2 μέρες νωρίτερα. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας. Έτσι σέβεστε  τον κτηνίατρο και τους άλλους πελάτες, όπως θέλετε να σέβονται εσάς και τον χρόνο σας.
2.Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας το Βιβλιάριο υγείας του ζώου σας. Η ενημέρωση του βιβλιαρίου σε κάθε επίσκεψη σας είναι σημαντική για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.
3.Αν έχετε παραπάνω από ένα ζωάκι προς εξέταση, για την δική σας ευκολία, φέρτε μαζί σας κάποιο άτομο να σας βοηθήσει στον χειρισμό τους στον χώρο αναμονής ή και στην αίθουσα εξέτασης.
4.Δώστε στο ζωάκι σας την ευκαιρία να «ανακουφιστεί» πριν μπείτε στην αίθουσα αναμονής του κτηνιατρείου. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την πιθανότητα των «ατυχημάτων» που μπορεί να συμβούν σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως τα ζώα στρεσάρονται. Σε περίπτωση «ατυχήματος» καθαρίστε αμέσως και  διατηρείστε τον χώρο καθαρό.